~Dan Brudaşcu: „Ziaristul Mile Cărpenişan – victimă a armelor radioactive nord americane“

S-a anunţat de curând dispariţia prematură, la doar 34 de ani, a ziaristului şi omului de televiziune Mile Cărpenişean. Ca milioane de telespectatori din această ţară am urmărit şi admirat competenţa, profesionalismul şi curajul de care a dat dovadă acesta în ultimii ani. Îmi reamintesc de reportajele lui din Jugoslavia în timpul războilui declanşat împotriva regimului lui milosevici, dar şi cele din zone de conflict militar din Orientul Mijlociu, respectiv din Irak.

Ambele zone au un numitor comun: respectiv trupele Statelor Unite ale Americii, care, rămânând singura mare putere a lumii contemporane, doreşte să impună, prin forţa armelor, aşa zisa pax americana.

După cum se ştie, în războiul din Jugoslavia, forţele nord americane au folosit bombe cu grafit, pentru a distruge instalaţiile electrice ale ţării respective, în ideea eliminării oricăror posibilităţi tehnice ale forţelor armate jugoslave de a opune o rezistenţă prelungită. Se pare însă că bombele cu grafit lansate de pe avioanele F 16 şi F 18, inclusiv a unor zone civile, nu au distrus doar obiective militare sau industriale, ci au afectat şi sănătatea celor aflaţi în teatrul de operaţiuni sau în zonele apropiate ale acestuia.

După  cum ne reamintim, timp relativ îndelungat, ziaristul Mile Cărpăenişan a transmis reportaje, urmărite cu imens interes de telespectatorii români. Perioada şederii lui în Jugoslavia se pare că a afectat, pe termen lung, sănătatea curajosului ziarist român.

În timpul celor două războaie din Golf, trupele nord americane au folosit, pe lângă gazul sarin, potrivit agenţiilor occidentale de presă, armament cu uraniu sărăcit. După cum se ştie, armata irakiană era înzestrată cu tancuri T72, de producţie sovietică. Tancurile nord americane Abrams, pentru a putea străpunge blindatele tancurilor T72 au folosit proiectile cu uraniu sărăcit. Şi acestea, în afara ţintelor militare, par a fi afectat, grav şi foarte grav, inclusiv sănătatea unui mare număr dintre combatanţii nord americani.

„Mai multe studii comparative au fost efectuate şi, potrivit rezultatelor lor, putem spune cu o mare siguranţă că există o legătură intre expunerea la produse chimice şi probleme de sănătate cronice”, indică autorul unui studiu, Beatrice Golomb, de la Şcoala de Medicină a Universităţii din San Diego (California).

„Aceleasi substanţe chimice care îi afectează  pe foştii combatanţi ai Războiului din Golf ar putea fi legate de cazuri asemănătoare de probleme de sănătate neexplicate cu care se confruntă pacienţi obişnuiţi” , a adăugat ea.

Aflat, ca reporter special în Irak, în timpul războiului ce a dus la alungarea lui Saddam Hussein şi a regimului lui dictatorial, Mile Cărpenişan a fost implicit afectat de gazele toxice, armele bacteriologice şi radioactive folosite de trupele nord americane. Prin urmare, având în vedere cele două zone de conflict unde s-a aflat, în cele din urmă organismul lui a fost înfrânt de efectele armamentului folosit de combatanţi.

Moartea neaşteptată şi prematură a ziaristului român ar trebui nu doar să dea de gândit organismelor internaţionale cu atribuţii în domeniul apărării sănătăţii pe glob, ci şi să întreprindă, neîntârziat, în absolut toate zonele în care au avut sau au loc conflicte militare, studii şi cercetări de specialitate în zonele unde se recurge, cu o uşurinţă criminală, la arme biologice, radioactive, chimice, bacteriologice, cu grafit sau uraniu sărăcit etc., care să oblige organismele internaţionale competente la măsuri urgente şi ferme de protecţie a populaţiei civile, dar şi de interzicere a folosirii lor pe viitor în conflictele militare.

DAN BRUDAŞCU

Lasă un comentariu