■FILE RISIPITE – o rubrică de scriitorul Mircea Micu

________________

DERBEDEII STADIOANELOR

Există  în Bucureşti, şi nu numai, o categorie de aşa-zişi susţinători ai echipelor de fotbal, “fani” cum ar veni, care sub pretextul devotamentului şi fidelităţii nemărginite se comportă  animalic.

De la adevăratele lupte de stradă duse de indivizi cu figuri  lombrosiene, înzestraţi cu arme albe de tot soiul, de la lanţuri de bicicletă la cuţite, la busculadele din interioarele stadioanelor, la manifestări care ţin de cea mai joasă  condiţie a noţiunii de OM.

Este ciudat cum o adevărtă armată de derbedei fără căpătâi, analfabeţi şi, unii, cu  dosare de foşti puşcăriaşi, cei mai mulţi fără ocupaţie, sunt sprijiniţi într-un fel sau altul de cluburile din capitală şi provincie.

Sub pretextul denumirii de  SUSŢINĂTORI, organizaţi, vezi Doamne, în… GALERII se alocă sume importante pentru aşa numitele… COREGRAFII (termen absolut nepotrivit), ai… LIDERILOR(!!), purtători de cuvânt şi cine mai ştie ce şi se bucură de subvenţii băneşti  provenite din  banii cluburilor.

Aceste GALERII, o parte din ele, se manifestă aşa cum aţi văzut la ultima întâlnire Steaua-Dinamo şi aşa cum s-au comportat chiar şi peste hotare izbutind să facă de râs  numele ţării, fără ca nimeni să fi luat o măsură drastică.

Am auzit tot felul de declaraţii   vorbind despre AMENZILE acordate cluburilor. Amenzi ridicole  dacă ne gândim  la banii care se investesc în aceste grupări  de  neisprăviţi certaţi cu legea şi cu bunul simţ.

Am ajuns să nu mai putem merge pe stadioane, însoţiţi de soţii sau iubite, de copii minori, din pricina acestor gunoaie umane pe care  nimeni nu le pedepseşte, deşi exită o lege în această direcţie.

De vină sunt autorităţile poliţieneşti şi judecătoreşti, de vină sunt şi conducerile cluburilor care acceptă, în continuare, prezenţa  acestui “cancer al stadioanelor” cum pe bună dreptate  îi caracteriza un jurnalist  sportiv.

Justiţia a ajuns să pronunţe o condamnare împotriva neisprăvitului şi brutei care a agresat un operator, abia după un  de zile şi PEDEAPSA, vezi Doamne, a fost… interzicerea accesului pe stadione a golanului.

S-a ajuns într-un punct  critic, opinia publică şi presa a pornit campania împotriva acestor indivizi care sfidează  comunitatea şi regulile bunului simţ.

E cazul să se procedeze mai aspru, fără menajamente, în primul rând de către  cluburi şi apoi de către autorităţi, până  nu este prea târziu.


Lasă un comentariu